Herdenkingsprogramma Emlichheim

De Duitse buurgemeente Emlichheim zal dit jaar net als gemeenten in Nederland veel aandacht besteden aan het feit dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden is beëindigd. Uiteraard niet met het thema “75 Jaar vrijheid”, maar “Erinnern gegen das Vergessen”.

Maandag 27 januari wordt in de aula van het schoolcentrum aandacht besteed aan de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz. scholieren zullen vertellen over de joodse families van Emlichheim.

In februari komt de 97-jarige Erna de Vries naar de schoolaula in Emlichheim om een belofte aan haar moeder in te lossen. Die heeft haar gezegd dat ze Auschwitz moest overleven en vertellen wat er is gebeurd.

In de foyer van het gymnasium kan van 20 februari t/m 19 maart een expositie worden bezocht over het Duitse verzet.

Donderdag 5 maart worden films vertoond in de aula van het schoolcentrum: Oorlogswinter van Jan Terlouw tijdens de les, ’s middags voor kinderen Sputnik en ’s avonds voor volwassenen Der Staat gegen Fritz Bauer. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Duits-Joodse hoofdofficier van justitie Fritz Bauer, die nazi-criminelen opzocht en mede verantwoordelijk was voor de vangst van Adolf Eichmann in Argentinië.

Verder worden twee Nederlandse evenementen bezocht: 10 mei kunnen Emlichheimers met de bus naar de synagoge in Coevorden en 4 april kan het defilé van meer dan 100 historische militaire voertuigen worden meegemaakt in Coevorden tijdens 75 jaar verbonden in vrijheid.

Ook de buurgemeente Schoonebeek wordt bezocht, tijdens bevrijdingsactiviteiten van 2 t/m 5 mei. Inwoners van Emlichheim spelen een rol als acteur.

Voor jongeren wordt 8 mei in het Jugendhaus een concert gegeven met als titel Rock gegen Rechts.

Met een openbare herdenking op 9 mei wordt herdacht dat in mei 1933 in meer dan 90 Duitse steden boek zijn verbrand van 280 schrijvers en dichters, die volgens de nazi’s on-Duits waren.

Zondag 17 mei wordt in de buitenlucht een concert gegeven door een Duitse en een Poolse muziekgroep. Emlichheim is namelijk partnergemeente van de Poolse stad Grabów.

De laatste activiteit is een oecumenische kerkdienst op zondag 21 juni in de kerk van de Hernhutters in Neugnadenfeld. Hier ontstond na de oorlog in het voormalig krijgsgevangenkamp Alexisdorf een kerkelijke gemeente van Duitsers die uit Polen waren verdreven.